Reklama

Mistrzostwa Polski w Carvingu w Hotelu Sulbin

06

Hotel Sulbin godz: 09:00

Z owoców i warzyw potrafią stworzyć prawdziwe dzieła sztuki! Nie bez kozery są nazywani artystami. Najlepsi z nich już w czwartek 6 grudnia zjadą do Hotelu Sulbin, gdzie odbędą się Mistrzostwa Polski w Carvingu! Wydarzenie jest otwarte dla wszystkich mieszkańców, którzy przez cały dzień będą mogli podziwiać niezwykłe prace z owoców i warzyw.

Mistrz Polski carvingu Marek Rybacki jest szefem kuchni Hotelu i Restauracji Sulbin. Podczas zebrania Stowarzyszenia Carving Team Poland zaproponował, żeby tegoroczne Mistrzostwa Polski w Carvingu odbyły się właśnie w Sulbinie. Jego propozycja spotkała się z aprobatą członków Stowarzyszenia. Dzięki temu, już w czwartek 6 grudnia wyjątkowa rywalizacja odbędzie się w powiecie garwolińskim, którego mieszkańcy będą mogli podziwiać prawdziwe dzieła sztuki stworzone z owoców i warzyw.

 

Impreza jest otwarta dla mieszkańców

Uczestnicy Mistrzostw Polski zmierzą się ze sobą w dwóch konkurencjach. Pierwsza rozpocznie się o godzinie 9.00. Jej temat to Mikołajki. W tej konkurencji uczestnicy przywiozą ze sobą gotowe prace, które na miejscu będą układać. Ich prezentacja rozpocznie się o godzinie 11.00. Składnikiem głównym mikołajkowych prac będzie dynia. O godzinie 12.00 rozpocznie się kolejna konkurencja. Tym razem będzie to freestyle. Uczestnicy rywalizacji przygotują prace o dowolnej tematyce z wykorzystaniem przynajmniej jednego arbuza i jednego melona. Warto podkreślić, że te prace będą dość okazałych rozmiarów. Ta konkurencja zakończy się o godzinie 14.00. Przez cały dzień mieszkańcy powiatu i okolic mogą podziwiać zmagania uczestników mistrzostw oraz efekty ich pracy. Impreza jest otwarta, a wstęp na wydarzenie jest wolny.

 

Jedna, wielka niewiadoma

Co jest najbardziej fascynujące w carvingu? – Szczerze powiedziawszy to jedna, wielka niewiadoma. Nawet jeżeli mamy jakiś plan, jakiś pomysł i temat, to nie zawsze mamy pewność, że materiał, na którym pracujemy nie stanie się złośliwy. Nie wiemy, czy nie pęknie, nie rozłupie się, nie okaże się, że w środku jest zepsuty lub zawiera jakieś odkształcenia. Bywa też, że nóż po prostu się omsknie. Wówczas, cały misterny plan trzeba bardzo szybko modyfikować. Mimo tego, że pewne rzeczy są założone z góry, nie zawsze nam wychodzi to, co chcemy – mówi Marek Rybacki. Jako przykład mistrz Polski podaje arbuza, który, jak zaznacza, jest bardzo ładnym i wdzięcznym materiałem do pracy, a jednocześnie bardzo niebezpiecznym. Dlaczego? – Podczas przechowywania owoców trzeba pamiętać o tym, że zachodzi proces fermentacji. Czasami jest tak, że owoc pięknie się wycina i nagle trafiamy w miejsce, gdzie ta fermentacja jest troszkę wyższa i jest podciśnienie. Robi się wtedy takie „pum” i on sobie pęka na pół i jest po wszystkim. To jest najbardziej niebezpieczne – zaznacza Marek Rybacki.

 

Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia

Mistrz przyznaje, że najtrudniejsze dla niego jest wycinanie ptaków w 3D. Taki owocowy lub warzywny ptak ma realistyczną, przestrzenną głowę i skrzydła, na których możemy policzyć misternie wyrzeźbione piórka. Rzeźbą, która do tej pory najbardziej go zachwyciła był wykonany przez jednego z mistrzów carvingu koń w galopie z piękną rozwianą grzywą, wyrzeźbiony z rzadkiego warzywa taro, zwanego też kolokazją jadalną.

Marek Rybacki przyznaje, że w sztuce carvingu specjalizują się głównie Tajlandczycy i Chińczycy, którzy z owoców i warzyw potrafią czynić prawdziwe cuda. Mistrz wspomina, że gdy był w Tajlandii, w Instytucie Carvingu w Bangkoku, podziwiał całe budowle wykonane z warzyw i owoców, w tym między innymi piękne zamki ze strzegącymi je żołnierzami.

– Tak naprawdę ogranicza nas tylko i wyłącznie wyobraźnia. Umiejętności i talent oczywiście pomagają, ale można się tego nauczyć. Najważniejsze jest kreatywne podejście i pomysły. Każdy kucharz powinien być trochę artystą – puentuje mistrz Rybacki, który zaprasza wszystkich do odwiedzenia 6 grudnia Hotelu Sulbin i podziwiania mistrzowskich prac z owoców i warzyw.

 

ur

Fot. organizatorzy Mistrzostw Polski Carvingu, arch. eG

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do