Reklama

Święto Pieczonego Ziemniaka - prawdziwa uczta w duchu kulinarnej rywalizacji

W Łaskarzewie po raz pierwszy zorganizowano Święto Pieczonego Ziemniaka. To była prawdziwa uczta w duchu kulinarnej rywalizacji, a gotowanie na żywo tylko dodało całości smaku.

Łaskarzewskie pyzy, kociołki wypełnione po brzegi ziemniakami, kartoflane zapiekanki, różyczki, babeczki, ale także ziemniak w odsłonie dla najmłodszych - zakręcony i w formie frytek. W Łaskarzewie ziemniaka można było spotkać pod każdą postacią. Wszystko dzięki wyjątkowej imprezie, jaką było Święto Pieczonego Ziemniaka, które odbyło się w Parku Alejki w niedzielę, 21 lipca. Wyjątkowej, bo zorganizowanej w takiej formule po raz pierwszy.

 

Kulinarne zmagania

Łaskarzewianie udowodnili, że rodzime tradycje kulinarne nie są im obce. W ramach wydarzenia zorganizowano konkurs na najlepsze łaskarzewskie danie z ziemniaka. Organizatorzy zaprosili do udziału mieszkańców, grupy nieformalne i organizacje.

Kulinarna rywalizacja była zacięta i bardzo wyrównana, a wygranej decydowały niuanse. Potrawy oceniał gość specjalny – finalista programu MasterChef - Mariusz Szwed.

 

Wyniki konkursu na najlepsze łaskarzewskie danie z ziemniaka:

1. Sebastian Kornacki z córką Zuzanną Kornacką – kociołek (nagroda 1000 zł)

2. Klub Seniora+ w Łaskarzewie – kiszka ziemniaczana (nagroda 500 zł)

3. Koło Gospodyń „Serbianki” w Łaskarzewie - pyzy z mięsem (nagroda 200 zł)

Wyróżnienie:

Kiszka ziemniaczana (Klub Seniora+ w Łaskarzewie)

Pieczone ziemniaki w kociołku (Promnik Łaskarzew)

Zapiekanka ziemniaczana (ekipa Izabeli Janisiewicz)

 

Charyzmatyczny finalista MasterChefa dał prawdziwe show. Nie tylko oceniał dania, ale także zręcznie współprowadził wydarzenie oraz zaprezentował popis swoich umiejętności kulinarnych, gotując na żywo babę ziemniaczaną, która serwowana była w formie poczęstunku.
Mariusz Szwed sprawdził także, jak mieszkańcy Łaskarzewa radzą sobie z obieraniem i krojeniem ziemniaków, organizując konkursy na czas. Do tej rywalizacji stanęli nawet włodarze – starosta Iwona Kurowska oraz burmistrz Łaskarzewa Armin Tomala. Choć szybciej poradziła sobie z tym zadaniem starosta, to werdyktem był sprawiedliwy remis.

 

Pierwsza taka inicjatywa

Łaskarzewskie Święto Pieczonego Ziemniaka było nie tylko ucztą dla ciała, ale i ducha. Na scenie zaprezentował się finalista programu The Voice Senior – Tadeusz Talarek. Rodzime przyśpiewki przypomniane zostały przez Koło Gospodyń „Serbianki” oraz Kapelę Ludową z Kacprówka. Na koniec wszystkich na parkiet porwał zespół Reflex.

- Święto Pieczonego Ziemniaka to nasza pierwsza tego typu inicjatywa, z której osobiście jestem bardzo zadowolony. Myślę, że frekwencja pokazała, że mieszkańcom również się podobało. Ta formuła, która została przez nas zaproponowana została dobrze odebrana. Konkurs kulinarny pokazał nasze kulinarne potrawy i pasję do gotowania - podsumowuje dla nas burmistrz Łaskarzewa Armin Tomala. - Na organizację tego przedsięwzięcia otrzymaliśmy dotację z Samorządu Województwa Mazowieckiego w wysokości 50% kosztów - dodaje.

 

Jakie tajniki kryją w sobie najlepsze potrawy z ziemniaków? Jak zrobić idealne pyzy z mięsem? Czy ulepszanie tradycyjnych potraw się sprawdza?

O tym już w najbliższym wydaniu gazety Twój Głos.
 

wz

Aplikacja egarwolin.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 22/07/2024 08:37
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo eGarwolin.pl




Reklama
Wróć do