
Detektywi Zdrowej Żywności z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie poznawali tajniki oliwy. O produkcji, rodzajach i walorach zdrowotnych oliwy opowiadał uczniom Przemysław Przybyszewski.
Smakowite spotkanie z ZSP nr 2 CKP w Garwolinie odbyło się z inicjatywy koła Detektywów Zdrowej Żywności, które działa pod kierownictwem nauczycielki Anny Liszewskiej.
W Dwójce zapachniało oliwą w środę 21 lutego. Wówczas szkołę odwiedził Przemysław Przybysz, przedstawiciel Rady Oliwy oraz właściciel sklepu internetowego TomateVerde.pl. Spotkanie miało na celu przybliżenie młodzieży tematu produkcji oliwy, jej rodzajów oraz walorów zdrowotnych. Podczas prezentacji uczniowie dowiedzieli się, że o przynależności oliwy do konkretnej kategorii decyduje kilka czynników. W pierwszej kolejności przeprowadzane jest badanie organoleptyczne, które wykonuje specjalny tester, czyli Catador. Oliwa musi spełniać określone wymogi dotyczące smaku i zapachu. Kolejnym etapem są badania laboratoryjne, w których ocenia się m.in. takie wskaźniki jak liczbę nadtlenków, absorbancję w zakresie promieniowania UV czy liczbę kwasową. Im niższa kwasowość, tym jakość oliwy jest lepsza. Uzyskanie takiej oliwy wymaga nieco wysiłku, gdyż do tłoczenia muszą być użyte oliwki zebrane w odpowiednim czasie, dostarczone w przeciągu kilku godzin do tłoczni. Owoce muszą być nieuszkodzone oraz zdrowe.
Kategorie oliwy:
Extra Virgen
Do tej kategorii możemy zakwalifikować sok z oliwek wyciśnięty na zimno tylko za pomocą urządzeń mechanicznych, który posiada ( poza innymi właściwościami określonymi IOC- Międzynarodową Radę Oliwy )kwasowość nie większą niż 0,8 g na 100 g oliwy. Jednak najlepsze oliwy Oleostepa czy Campopineda osiągają kwasowość poniżej 0,25%.
Virgen
Jaj kwasowość zawiera się w przedziale 0,8% - 2%.
Lampate
Oliwa o kwasowości większej niż 2%, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia tylko do celów technicznych.
Rafinowana
Oczyszczana za pomocą wysokiej temperatury i rozpuszczalników.
Oliwa z wytłoczyn oliwnych
Oliwa o najniższej kategorii. Powstaje z masy pozostałej po tłoczeniu oliwek.
Uczniowie nie tylko zapoznali się z teorią, ale także przeprowadzali ocenę organoleptyczną szczepów Picual i Hojiblanca. Ważnym elementem spotkania było uzyskanie cennych informacji o tym, na co należy zwrócić uwagę przy wyborze dobrej oliwy Extra Virgen. Podkreślano także jej ogromne walory zdrowotne. Uczniowie dowiedzieli się między innymi, że oliwa pomaga uniknąć udaru, nie powoduje przyrostu masy ciała, chroni serce oraz ma właściwości przeciwnowotworowe.
Detektywi Zdrowej Żywności wraz z organizatorką spotkania Anną Liszewską dziękują Przemysławowi Przybyszowi za interesujące spotkanie oraz możliwość dalszej współpracy. Już w kwietniu w Dwójce odbędą się warsztaty kulinarne pod hasłem „Smaki Hiszpani” z wykorzystaniem produktów sklepu TomateVerde.pl.
Inf. pras., oprac. ur
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Nie dajcie sie oszukać: http://salaterka.pl/najwieksze-dietetyczne-oszustwo-ostatnich-lat/