:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
PILNE

Mamy Rekord Guinnessa – Największy schabowy w Polsce powstał w Garwolinie

Portal eGarwolin.pl 20/05/2019 17:34

Wyglądał imponująco i tak też smakował! Załoga Hotelu i Restauracji Sulbin przy wsparciu uczniów z Dwójki usmażyła wczoraj największego kotleta schabowego w Polsce! Danie, które powstało wczoraj na ul. Senatorskiej w Garwolinie trafi do Księgi Rekordów Guinnessa.

W niedzielę 19 maja, na garwolińskiej Starówce, podczas Festiwalu Tradycji i Kultury, załoga Restauracji Sulbin przy wsparciu uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie podjęła próbę ustanowienia kolejnego, kulinarnego rekordu Polski. Oczywiście była to próba udana! Nie mogło być inaczej!

 

Rekordowy pieróg, pasztecik i beza

Po raz pierwszy załoga Hotelu i Restauracji Sulbin zmierzyła się z biciem rekordu w roku 2016. Wówczas, podczas III Festiwalu Tradycji i Kultury Garwolina, podjęła się przygotowania rekordowego, ponad 100-kilogramowego pieroga z farszem mięsnym. Po kilku godzinach przygotowań udało się. Przygotowano pieroga o wadze ponad 115 kilogramów. Po zważeniu oraz równym podzieleniu zaserwowano go wszystkim chętnym. Rok później, podczas czwartej edycji wydarzenia, na Senatorskiej ustanowiono kolejny rekord. Na najdłuższy pasztecik na świecie, wykorzystano 45 kg ciasta francuskiego i 103 kg farszu mięsnego. Mierzący 101,5 metra pasztecik był montowany z elementów, które były wypiekane w piecu konwekcyjno-parowym na 7 tur. Rekordowy przysmak weselny ważył ponad 120 kg. W niedzielę, podczas której w Garwolinie cofnął się czas, wydano około 1500 porcji pasztecika. Na degustujących czekało także 180 litrów barszczyku. Rok 2018 przyniósł pierwszy słodki rekord! Załoga Sulbina przygotowała największą w Polsce bezę, która bez kremu i owoców ważyła około 28 kg! Przepyszny i słodki deser bezowy, którym zajadała się w ubiegłym roku cała garwolińska starówka ważył 231 kg, miał 190 cm średnicy i 21 cm wysokości

 

Jak powstawał największy schabowy w Polsce?

W tym roku załoga Sulbina, ze wsparciem uczniów i uczennic z Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie, podjęła kolejne wyzwanie. Tym razem na Starówce powstał największy w Polsce kotlet schabowy. W niedzielę, na ulicy Senatorskiej, rozlegał się dobrze znany wszystkim miłośnikom polskiego schaboszczaka odgłos rozbijania mięsa. Już wtedy przy stoisku Sulbina zaczęli gromadzić się pierwsi obserwatorzy ustanawiania rekordu Polski. Dobę wcześniej, 18 całych schabów, które ważyły 53,4 kg, trafiło do solanki. Mięso marynowało się 24 godziny.

W niedzielę, po rozbiciu schabu kucharze połączyli mięso, nadając mu kształt okręgu. Bardzo dużo osób pytało, czy mięso zostało zszyte. Szef kuchni Sulbina Marek Rybacki wyjaśnia, że wykorzystano tu naturalne właściwości mięsa, które zawiera kolagen, działający jak klej. Rozbite schaby połączono w jeden, wielki kotlet rozbijając je i używając odrobiny wody. Następnie, kucharze przyprawili ogromnego kotleta 150 g pieprzu i opanierowali go, wykorzystując 50 jaj i 6 kg bułki tartej. Na wielką, przygotowaną specjalnie na tę okoliczność „patelnię”, pod którą znajdowało się ognisko, trafiło blisko 100 litrów oleju. Gdy tłuszcz osiągnął temperaturę około 150 stopni, kotlet posiadający dwie warstwy mięsa wylądował nad paleniskiem. Skwierczący schabowy przyciągał coraz większą liczbę widzów, którzy nie mogli doczekać się serwowania tego wyjątkowego dania. Załogę Sulbina czekało jeszcze obrócenie kotleta na drugą stronę. Udało się to zrobić przy pomocy dwóch ogromnych kratownic z siatką stalową, które zostały spięte drutami, Było to konieczne, żeby kotlet podczas obracania nie wyślizgnął się. Przy panierowaniu największy schabowy w Polsce był obracany przy użyciu dwóch okrągłych, drewnianych, laminowanych blatów, które zostały owinięte folią spożywczą.

Jak zaznacza Marek Rybacki, każdy rekord jest wyzwaniem logistycznym. Tak było i w tym przypadku. Przygotowanie największego schabowego w Polsce wiązało się z wcześniejszym skonstruowaniem ogromnej patelni i paleniska. Podczas smażenia kotleta bardzo ważne było pilnowanie właściwej temperatury oleju, która zmieniała na poszczególnych częściach patelni. Gdy po jednej stronie było 175 stopni, po drugiej temperatura spadała do 140. Aby utrzymać odpowiednią temperaturę oleju, trzeba było sterować żywym ogniem, zasłaniać palenisko od wiatru i je właściwie rozgarniać. Wszystko po to, by rekordowy kotlet nie był spieczony, ani surowy, ale dobrze usmażony i soczysty.

Po dokonaniu pomiarów, kotlet został podzielony na kawałki i był serwowany uczestnikom festiwalu z surówką z białej kapusty. W niedzielę na Starówce wydano około 500 porcji kotleta oraz 54 kg surówki.

 

Największy schabowy w Polsce, usmażony w Garwolinie, ważył 62 kg, mierzył 1,57 m i miał grubość 3,5 cm. Tym samym załoga Sulbina ustanowiła nowy rekord Polski i to wyjątkowe danie trafi do Księgi Rekordów Guinnessa.

 

Szef kuchni Hotelu i Restauracji Sulbin dziękuje za wsparcie i ogromne zaangażowanie w ustanowienie rekordu Polski całej załodze z Sulbina, w tym Tomaszowi Misiakowi, który doglądał technicznej strony realizacji wyzwania oraz swojej zastępczyni Katarzynie Żaczek, uczniom i uczennicom z Dwójki – Patrycji Banaszek, Klaudii Winek, Aleksandrze Zuchniak, Danielowi Latuszkowi i Jakubowi Rosa, właścicielowi Sulbina Marcinowi Warownemu oraz firmom Ladros i Janpol za wsparcie produktowe.

 

 

ur

Reklama

Mamy Rekord Guinnessa – Największy schabowy w Polsce powstał w Garwolinie komentarze opinie

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.




Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

OKNA DRZWI BRAMY PLISY ROLETY

Zapraszamy do punktu sprzedaży Garwolin ul. Kościuszki 48B W ofercie : - okna PCV - drzwi wew, i zew. - bramy garażowe - drzwi stalowe - rolety (..


Zobacz ogłoszenie

Auto do ślubu Volvo S90

Witam jeśli poszukują Państwo auta do ślubu zapraszam do współpracy. Oferujemy Volvo S90. Jesteśmy w stanie spełnić Państwa oczekiwania odnośnie..


Zobacz ogłoszenie

Znaleziono królika w

1. czerwca w Garwolinie na ul. Lelewela znaleziono królika.


Zobacz ogłoszenie

Sprzedam działkę

Witam. Mam do sprzedania działkę budowlaną 655m w Pilawie koło Garwolina. Działka położona jest 300m od stacji PKP na nowo powstającym osiedlu. Do..


Zobacz ogłoszenie

Zatrudnię operatora koparki

Praca w okolicach Garwolina, mile widziane doświadczenie.


Zobacz ogłoszenie

Dam prace Fryzjerowi

Salon Fryzjerski w Garwolinie zatrudni fryzjera męskiego na umowę o prace (pełne świadczenia). Informacji udziele telefonicznie i na spotkaniu pod..


Zobacz ogłoszenie

Kupię pamiątki, książki , mapy

Kupię rzeczy związane z powiatem garwolińskim - książki, opracowania, wspomnienia, - pamiątki, medale, - mapy, - zdjęcia, - itp.


Zobacz ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez egarwolin.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

E-NET Kot Krzysztof z siedzibą w Garwolin 08-400, II Armii Wojska Polskiego 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"