
Już po raz trzeci w Zespole Szkół nr 2 gościł Karol Okrasa. 22 września odbył się szkolny konkurs kulinarny „Danie z okrasą”, a przewodniczącym jury był sam Karol Okrasa. Najwyżej zostało ocenione danie Alicji Ćwiek
Zadaniem było przygotowanie dowolnej potrawy okraszonej skwarkami, zaprawą i śmietaną. Danie należało także ozdobić oraz ubarwić.
Do udziału w konkursie zgłosiło się 14 uczniów z klas gastronomicznych, którzy zaprezentowali dania według własnych receptur. Zostały one ocenione przez jury techniczne i degustacyjne, w skład którego weszli: wicedyrektor Grzegorz Rybak, dyrektor Wydziału Oświaty, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego - Justyna Maszkiewicz oraz absolwent szkoły - Hubert Masny.
Po zmaganiach kulinarnych odbyło się spotkanie z Karolem Okrasą, w którym uczestniczyli dyrekcja, nauczyciele, sponsorzy, uczniowie klas gastronomicznych i uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Garwolinie. Były pytania, mądre rady, zdjęcia, selfie i autografy.
– Można w szkole przesiedzieć kilka lat i tak przejść przez kolejny etap edukacyjny lub wykorzystać ten czas, który jest nam dany, czerpać wiedzę i doświadczenie korzystając z pomocy i wiedzy nauczycieli – mówił Karol Okrasa.
Jury najwyżej oceniło dania Alicji Ćwiek, która przygotowała zupę chrzanową z chrupiącym boczkiem oraz babeczki śliwkowe z kruszonką.
Jak podkreślił na rozpoczęciu konkursu przewodniczący jury, wszyscy uczestnicy są zwycięzcami, bo mieli odwagę zgłosić się do rywalizacji i poddać ocenie.
Na koniec były podziękowania i upominki dla wyjątkowego gościa.
Małgorzata Zadróżna – Piłka, Marta Szymborska, opr. red.
zdjęcia: Sebastian Majewski, kl. IV TI5
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie