
Czekali na niego dwa lata. Najwyraźniej bardzo mu się w Dwójce spodobało, bo w tym roku odwiedził ich już dwa razy. Popularny kucharz i restaurator Karol Okrasa zaprosił dziś zwycięzców konkursu kulinarnego z Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie do swojej restauracji Platter w Warszawie. Jakie zadanie czekało na młodych pasjonatów gotowania?
Organizatorkami wyjątkowego konkursu „Dania z okrasą”, który odbył się w czwartek 14 listopada w Zespole Szkół nr 2 w Garwolinie, były nauczycielki przedmiotów zawodowych Małgorzata Zadróżna-Piłka i Marta Szymborska. Małgorzata Zadróżna-Piłka przyznaje, że dwa lata temu, gdy uczeń Dwójki zajął pierwsze miejsce w konkursie Mazury Expo, który prowadził właśnie Karol Okrasa, postanowiła wykorzystać tę okazję, by nawiązać kontakt ze znanym kucharzem i zaprosić go do Garwolina. – Czekałam na niego dwa lata. Chciałam, żeby przyjechał z pokazem kulinarnym, ale ze względu na wielość obowiązków w maju przyjechał tylko z mową motywacyjną do uczniów. Musiał się tutaj dobrze czuć, skoro najpierw czekaliśmy dwa lata, a od wizyty w maju minęło do listopada tak niewiele czasu – zaznacza nauczycielka. Młoda kobieta dodaje, że gdy kucharz zaproponował zorganizowanie konkursu, pomysł na „Dania z okrasą” zrodził się w jej głowie bardzo szybko.
Jak w Masterchefie
Jak nazwa konkursu wskazuje, jego uczestnicy mieli za zadanie wykonać danie z okrasą, czyli z zaprawieniem, skwarkami, śmietaną itp. Mogło to być też ubarwienie dania lub jego dekoracja. Uczniowie nie mieli narzuconego głównego składnika, więc podczas trwania konkursu powstały dania główne, desery i zakąski. Elementem przewodnim była okrasa. Uczniowie przygotowali 4 porcje konkursowego dania, które przedstawiali i serwowali jury jak w telewizyjnym Masterchefie. Dania oceniało jury w składzie: Karol Okrasa (przewodniczący), współpracownik popularnego kucharza Maciej Krupa, wicedyrektor Dwójki Grzegorz Rybak oraz kucharze i absolwenci szkoły Konrad Talarek i Paweł Talarek. Karol Okrasa oceniając dania, zwracał uczniom uwagę na to, co mogą w nich udoskonalić. Kucharz docenił odwagę uczniów, którzy przed przystąpieniem do konkursu odczuwali tremę, gotując dla tak wyjątkowego gościa i cenionego restauratora. Młodzi kucharze przygotowali m.in.: pierś z kaczki w sosie wiśniowym (najwyżej ocenione danie), rewolucję bezową z okrasą, roladki z cukinii z farszem twarogowym i białą kapustą na pierzynce pomidorowej z nutką parmezanu, roladki z kurczaka z sosem śliwkowym i kulkami ziemniaczanymi, kartacze z mięsem, zupę krem z cukinii z białą czekoladą migdałami i chipsem z szynki.
Najlepsi odwiedzą restaurację Platter
Po obradach jury wybrało zwycięzców konkursu. Najwyższe noty otrzymało danie Wiolety Talarek. Oprócz niej w gronie najlepszych znaleźli się: Marta Kisiel, Maksymilian Wawer, Hubert Masny, Aleksandra Jałocha i Alicja Frelik. Nagroda jest wyjątkowa! Karol Okrasa zaprosił dziś uczniów do swojej restauracji Platter w Warszawie. Do grona uzdolnionych kucharzy dołączy uczeń, który jako pierwszy z publiczności zadał restauratorowi pytanie o to, kto był i jest dla niego wzorem i źródłem inspiracji. Uczniowie otrzymali książki wydane dzięki współpracy Karola Okrasy z siecią Lidl.
Z pasją o gotowaniu i nie tylko
Podczas spotkania z Karolem Okrasą, jeszcze przed ogłoszeniem wyników konkursu, uczniowie Dwójki przeprowadzili wywiad ze znanym restauratorem. Uczniowie pytali kucharza między innymi o to, czy gotuje w domu, o moment zwrotny w jego karierze i współpracę z siecią sklepów Lidl. Nie zabrakło pytań o lubiane przez niego zapiekanki z dworca i ocenę poziomu konkursu oraz przygotowanych podczas kulinarnej rywalizacji dań. Podczas spotkania padło wiele motywacyjnych słów. Karol Okrasa mówił m.in. o tym, że dzięki współpracy z Lidlem udało się dużo zrobić w sferze edukacji żywieniowej w naszym kraju, o spełnieniu w pracy i pracy w zespole, o byciu poddawanym ciągłej ocenie i krytyce oraz przekonywał uczniów, że trzeba korzystać z pojawiających się propozycji, bo więcej mogą się nie powtórzyć. Znany kucharz przyznał, że pojawia się na szklanym ekranie i uczestniczy w różnych spotkaniach, ale jego głównym miejscem pracy jest kuchnia. – Musicie być przygotowani na ciężką robotę, ale jak tę robotę dobrze zrobicie, to gwarantuję wam sukces – zapewniał Karol Okrasa. Wyjątkowy gość w ciekawy sposób mówił o pracy kucharza, która jest jednocześnie jego pasją, o dzieciństwie na wsi i smakach, do których lubi wracać – gęstej kwaśnej śmietany, zupy z wiśni, które sprzedawał na garwolińskim zieleniaku, sera twarogowego i spalonej, świńskiej skóry.
– Chodzi o to, żeby ludzie zrozumieli, że gotowanie jest fajne i o tyle komfortowe, bo cokolwiek nie włożysz do garnka, to wiesz, co jesz, więc gotować warto – przekonywał dziś kucharz, którzy z rąk dyrektor ZS nr 2 Ewy Flagi otrzymał podziękowanie i pamiątkową statuetkę "Przyjaciela szkoły". Na Karola Okrasę czekały także inne niespodzianki, w tym m.in.: wykonane przez uczennicę szkoły logo konkursu z jego podobizną oraz kosz zagrodowych serów. Dyrektor szkoły wręczyła także podziękowania dla nauczycieli i uczniów zaangażowanych w przygotowanie konkursu.
Podczas spotkania nie zabrakło pamiątkowych zdjęć i selfie.
ur
Zdj. 1-54: ZS nr 2, 55-155: eGarwolin
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie