
Wyjątkowy smak, unikalna receptura i regionalne pochodzenie – to wszystko walory produktów nagrodzonych Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Laureaci zostali nagrodzeni podczas uroczystej gali, która odbyła się 8 czerwca w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie.
Jak wskazuje marszałek Adam Struzik, nagrody przyznawane przez samorząd województwa tradycyjnym produktom są gwarancją jakości.
– Konkurs o Laur Marszałka od lat pokazuje, że smaki mazowieckich produktów są bardzo różnorodne, ale łączą je wierność tradycji, staranność producentów i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziedzictwo kulinarne jest nieodłączną częścią regionalnej tradycji, która mimo upływu lat, wciąż trwa – dodaje.
W tej edycji konkursu zgłoszono 127 produktów żywnościowych: w tym 106 wytwarzanych przez producentów indywidualnych oraz 21 wytwarzanych przez przedsiębiorców. Podczas posiedzeń kapituły konkursowej, które odbyły się w maju, jej członkowie dokonali oceny dostarczonych produktów, a następnie przyznali wyróżnienia i wybrali laureatów.
– Do konkursu co roku zgłasza się wielu producentów, którzy chcą się pochwalić swoimi produktami – mówi Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego. – Warto zauważyć, że nagradzamy nie tylko producentów komercyjnych, ale także koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i osoby indywidualne, które pasjonują się kuchnią regionalną i pielęgnują kulinarną tradycję – podkreśla.
W konkursie o Laur Marszałka na najlepszy produkt roku 2021 mogli wziąć udział producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego. Zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty oraz organizacje wytwarzające żywność na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Koniecznym warunkiem było udokumentowanie swojej działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Co ważne, zgłoszony produkt musiał być powtarzalny, tak by można go było m.in. promować przy różnych okazjach.
Jak podkreśla radny województwa i przewodniczący komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak, Mazowsze ma się czym pochwalić w dziedzinie regionalnej kuchni. – Nasi producenci żywności wiedzą, jak łączyć tradycję z nowoczesnością, by uzyskać potrawy najwyższej jakości. Wśród nagrodzonych produktów mamy zarówno wyroby piekarnicze, ciasta, doskonałe soki i przetwory owocowe, jak i nabiał czy produkty mięsne. Nie zabrakło także wina czy nalewek – podsumowuje.
Lista nagrodzonych
w XV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
GRUPA A – Producenci indywidualni:
Wyróżnienie w grupie producentów indywidualnych:
Inf. pras., zdj.: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
oprac. jk
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie